“Ineens was er die fluittoon: nog geen dertig seconden later is Leersum een oorlogsgebied.” Deze kop was te lezen in een artikel van het AD, betreffende de valwind recent in het Utrechtse dorp Leersum. Dergelijke taferelen zijn misschien uitzonderlijk, maar feit is dat ze toenemen. In 2018 vlogen de kratjes van Frumona over de A12 door zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. In augustus 2019 stort een deel van de dakconstructie van het stadion van AZ in Almaar in en in 2020 hadden we 4 stormen in tijdsbestek van 2 weken.
Dat de kans op schade en letsel loopt op en maakt dat het het zaak is hierop te anticiperen en niet af te wachten. Juist dergelijke omstandigheden zijn voor ons bij de ontwikkeling van onze producten het uitgangspunt geweest.
Wanneer je gebruik maakt van de openbare ruimte of publiek toegankelijk terrein moet ten allen tijden de veiligheid optimaal geborgd zijn. Moet je er alles aan gedaan hebben om mogelijke schade en letsel te voorkomen. Dat doe je door iets te ontwikkelen naar wereldwijd toegepaste normen, getoetst en gekeurd door een onafhankelijk organisatie zoals in ons geval de TÜV Nord uit Duitsland.
Want stel je voor dat met je een mobiel reclameobject huurt voor de promotie bij jouw bedrijf of op jouw evenement en een valwind zal jouw locatie treffen. Natuurlijk kun je niets uitsluiten in het leven, maar je wilt ook geen risico’s nemen die je eenvoudig kunt uitsluiten. Denk hierbij niet enkel aan de letselschade of financiële schade, maar ook aan imagoschade of nog erger. Er zijn voorbeelden genoeg te geven van evenementen die definitief ten einde zijn geraakt door ernstige situaties betreffende de veiligheid waarbij mensen het leven hebben gelaten.
Natuurlijk is het niet enkel de constructieve kant die de veiligheid vormt, ook de elektrotechnische aspecten en de vakkundigheid van de medewerkers en het tot hen ter beschikking staande materieel spelen hierbij een rol. De krachten bij dergelijk natuurgeweld zijn groot en worden niet zelden onderschat. Tegelijkertijd maakt dit ook de uitdaging om iets te ontwikkelen dat hiertegen bestand is.
Het weer veranderd, wij veranderen mee.